Doživite Kurentovanje_Kurentovanje_Izbor_Stanko Kozel (16)Doživite Kurentovanje_Kurentovanje_Izbor_Stanko Kozel (16)
kurentovanje_etnopovorka_fotolangerholc_1kurentovanje_etnopovorka_fotolangerholc_1
kurentovanje_kurent_markopigac_1kurentovanje_kurent_markopigac_1
kurentovanje_erikskoliber_povorka2kurentovanje_erikskoliber_povorka2

Doživite
Kurentovanje

Ptuj je mesto, kjer se prepletajo tisočletna zgodovina, dediščina in kultura. Med najbolj obiskanimi doživetji najvišje mesto zaseda Kurentovanje, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Je odlična priložnost ne le za ogled največjega mednarodnega pustnega festivala v Sloveniji, temveč tudi za mnoga doživetja, ki jih najstarejše slovensko mesto ponuja.

kurentovanje_etnopovorka_fotolangerholc_1
kurentovanje_kurent_markopigac_1
kurentovanje_erikskoliber_povorka2

Doživite Kurentovanje

Ptuj je mesto, kjer se prepletajo tisočletna zgodovina, dediščina in kultura. Med najbolj obiskanimi doživetji najvišje mesto zaseda Kurentovanje, ko se mesto spremeni v največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Je odlična priložnost ne le za ogled največjega mednarodnega pustnega festivala v Sloveniji, temveč tudi za mnoga doživetja, ki jih najstarejše slovensko mesto ponuja.

 

Kurentova hiša

SPOZNAJTE NAJBOLJ PRILJUBLJEN IN MNOŽIČEN SLOVENSKI TRADICIONALNI ETNOGRAFSKI PUSTNI LIK

Spoznajte kurenta, najbolj priljubljen in množičen tradicionalni etnografski pustni lik, značilen za območje Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric.
Z uporabo najnovejših interaktivnih tehnologij se podučite o kulturni dediščini območja ter o kurentovem/korantovem izvajanju obredja, ki se je iz pradavnine ohranilo do današnjih dni. V Kurentovi hiši je skozi vse leto moč videti, slišati in začutiti posebno energijo kurentov/korantov in njihovega sporočila.


ODPIRALNI ČAS

Ponedeljek, sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja: 12.00-18.00
Ob torkih je Kurentova hiša zaprta.
Prazniki: 12.00-18.00

Po dogovoru so za večje skupine možni so tudi ogledi zunaj delovnega časa.


NAKUP VSTOPNIC

Vstopnice lahko kupite v Kurentovi hiši ali prek spletnega sistema za nakup vstopnic, kjer so razvidni prosti termini za ogled.

Ogledi potekajo vsako polno uro in po dogovoru.

Ogled hkrati omogoča vstop do 15 osebam.

Za spletni nakup vstopnic kliknite TUKAJ.


KONTAKT

070 538 476  (v delovnem času Kurentove hiše)

kurentova.hisa@ptuj.si

Spletna stran za več informacij: Kurentova hiša


Kurentova hiša deluje pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Kurent in kulinarično razvajanje

Veljavnost paketa: 2. 2. 2024–13. 2. 2024

Ptuj se ponaša s tisočletno zgodovino, številnimi festivali in dogodki, termalno vodo z bogato wellness ponudbo ter odlično kulinariko in vini. Ponosni smo, da se najstarejša slovenska klet – Ptujska klet – nahaja ravno pri nas. Vabljeni na kulturno-kulinarični sprehod po mestu.

Na Slovenskem trgu poiščite butično Čokoladnico XOCOC, v kateri ustvarja vrhunski chef Matevž Božič, ki je bil več kot desetletje nepogrešljiv član ekipe Hiše Denk, svetovno znane restavracije z Michelinovo zvezdico. Ponudil vam bo izjemne čokoladne praline nenavadnih kombinacij (pistacija s hrenom, lešnik z ocvirki, mandlji in čebula …). Bodite drzni in ugriznite v slastno pralino s polnilom presenečenja.

• Odkrijte svoj najljubši čokoladni okus: v Čokoladnici XOCOC lahko raziskujete sladke kreacije.

Nova mestna pridobitev, Kurentova hiša, s svojo interaktivno zasnovano zgodbo omogoča posebno izkušnjo doživljanja mistike kurenta. Začutili boste tradicijo Kurentovanja in kurentov skozi digitalizirane zgodbe.

• Kurentova oprava je kurentija, sestavljena iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Tehta lahko tudi do 40 kg! Kurenti so obuti v črne škornje, ki jih poživijo z rdečimi ali zelenimi pletenimi gamašami. Po obliki kape poznamo dva tipa kurentov: tako imenovanega pernatega in rogatega. Tradicija veleva, da dekleta in žene na ježevko zavežejo robec – več robcev zvišuje ugled kurentu.

Stavba, v kateri se danes nahaja Gostilna Ribič, skriva mnogo zgodb. Že desetletja je »Ribič« znan po ribjih jedeh, sodi pa v sam vrh slovenske kulinarike. Kreacije na krožnikih navdušujejo s prepletom tradicionalnih in modernih jedi, posebno pozornost dajejo lokalnim sestavinam. V bogati vinoteki so prisotni tudi odlični ptujski vinarji. Očarljivo obrežje Drave bo ob toplih sončnih žarkih privabilo tudi vas k posedanju na prenovljeni terasi.

• Gostilna Ribič je eden od dveh ptujskih prejemnikov 2 Gault & Millau kap. Gault & Millau je eden najvplivnejših gastronomskih vodnikov na svetu.

Namig: Posladkajte se z okusnimi ptujskimi krofi v ptujskih gostilnah in obiščite še kakšno zanimivo turistično lokacijo. Več informacij najdete na: www.visitpuj.eu

Cena paketa:

Odrasli: 40,60 € po osebi

Rezervacije:

TIC Ptuj
Mestni trg 4, SI-2250 Ptuj
T: +386 2 779 60 11, E: info@visitptuj.eu

Kurentov dan na Ptuju

Veljavnost paketa: 2. 2. 2024–13. 2. 2024

Vas zanima, kaj ponuja tradicionalna ptujska pustna kulinarika in kakšna zanimiva doživetja ponuja Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož na Ptujskem gradu? Obiščite Ptuj v pustnem času in okusite domače jedi ob spremljavi vrhunskih lokalnih vin. Če kurenta slučajno ne ujamete na mestnih ulicah, jih pa zagotovo slišite v Kurentovi hiši v Murkovi ulici.

Ptujski grad nad mestom nudi čudovit pogled na opečnate strehe mestnega jedra. V njem domuje eden najbolje obiskanih muzejev v Sloveniji. Sprehodite se skozi bogate zbirke orožja, glasbil, tradicionalnih pustnih mask, fevdalne stanovanjske kulture, slik na steklu in grajskih galerij.

• Z nakupom odnesite s seboj spomin na obisk Ptujskega gradu: slikanica MALI KURENT (12,00 €) ali pobarvanka MASKE (2,00 €), delovni zvezek PUSTNE MASKE (2,00 €), Rožina ptujska pustna roža iz papirja (od 4,00 €).

Pogled na Slovenski trg je čaroben. Impozantne stavbe in simpatičen trg spominjata na srednjeveške dni. V Kurentovi hiši je moč doživeti novo dimenzijo tradicionalnega pustnega lika. Digitalizirane zgodbe ponujajo vpogled v tradicijo kurentovanja, kurentovih obhodov in razvoja lika skozi desetletja.

• Letos poteka že 64. Kurentovanje, ki ga že desetletja sooblikujejo številni avtohtoni pustni liki Ptuja in okoliških vasi, bogatijo pa ga tudi izjemni liki iz gostujočih držav sveta. Ob kurentih tako na ulicah srečate še pokače, orače, kopjaše, vile, piceke, ruso, Dornavske cigane, ploharje, Jüreka in Rabolja, medvede, baba deda nosi.

Dovolite, da vas povabimo še na pravo kurentovo pojedino v Gostišče pri Tonetu Svenšku na Zadružnem trgu, ki se ponaša z dolgoletno tradicijo. Stavijo na pristne domače okuse. Stalnica na njihovem jedilnem listu so lokalne posebnosti, kot so meso iz tünke, domače klobase, koline ter sladke dobrote, kot sta ognjiščna potica in ajdova pogača.

• Sprehodite se do Ptujskega prstana – priljubljene foto-točke ob reki Dravi. Pogled na čudovito veduto Ptuja naj vas še dolgo spominja na naše lepo mesto.

Namig: Posladkajte se z okusnimi ptujskimi krofi v ptujskih gostilnah in obiščite še kakšno zanimivo turistično lokacijo. Več informacij najdete na: www.visitpuj.eu

Cena paketa:

Odrasli: 40,50 € po osebi
Otroci (nad 6 let): 23,50 € po osebi
Družina 2 odrasla + 2 otroka (nad 6 let): 116,00 € za družino
Družina 2 odrasla + 1 otrok (nad 6 let): 97,00 € za družino

*Kurentova hiša: Otroci do 6 let imajo brezplačen vstop (ob spremstvu 2 odraslih).

Rezervacije:

TIC Ptuj
Mestni trg 4, SI-2250 Ptuj
T: +386 2 779 60 11, E: info@visitptuj.eu

V ritmu kurentovih korakov

Raziskujte starodavne čare Ptuja in se poglobite v bogato slovensko kulturno dediščino skozi doživetje z legendarnim Kurentom. To posebno doživetje vas vodi skozi zgodovinsko kuliso Ptuja, medtem ko vam odkriva zanimivosti in skrivnosti tega tradicionalnega pustnega junaka, ki je simbol obilja in veselja. Spoznajte, kako ta ikonična figura združuje ljudi in ohranja žive lokalne običaje ter kulturo skozi čas.

Doživetje vključuje:

Obisk Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož in ogled zbirke tradicionalnih pustnih mask

Raziskujte fascinantno zbirko tradicionalnih pustnih mask in se poglobite v raznolikost ter bogastvo slovenske pustne dediščine.

Doživite edinstven vpogled v raznolike maske in običaje, ki so ključni del slovenskega pustnega praznovanja.

Vodeni ogled zgodovinskih znamenitosti Ptuja

• Z vodnikom se sprehodite skozi slikovite ulice, kjer vsak kotiček pripoveduje svojo zgodbo.

• Spoznajte tudi druge znamenitosti, kot so Dominikanski samostan, Orfejev spomenik, Mestni stolp in še več.

Obisk Kurentove hiše

• V Kurentovi hiši, ki je posvečena ikoničnemu liku slovenskega karnevala, spoznajte kulturo in zgodovino Kurenta.

• Raziskujte bogato izročilo Kurenta, od oblačil do običajev, ki so ključni za slovensko pustno tradicijo.

ZAKAJ IZBRATI TO DOŽIVETJE?

• Poglobljeno spoznavanje Ptuja: Raziskujte zgodovinske in kulturne bisere mesta, ki so prežeti z duhom preteklosti.

• Edinstven vpogled v pustno tradicijo: Spoznajte skrivnosti Kurenta, simbola slovenskega pustnega praznovanja.

• Idealno za ljubitelje kulture: Doživite Ptuj skozi prizmo njegove kulturne dediščine in edinstvenih tradicij.


Vodenje “V ritmu Kurentovih korakov” vas vabi na nepozabno potovanje skozi zgodovino, kulturo in tradicijo.

Pridružite se nam in izkusite Ptuj na povsem unikaten način!

CENIK

• Skupina od 1 do 4 oseb: 33 EUR na osebo (navedena cena velja za odrasle)

• Skupina od 5 do 15 oseb: 18 EUR na osebo (navedena cena velja za odrasle)

• Skupina 16 in več oseb: 16 EUR na osebo (navedena cena velja za odrasle)


Opomba: Cene za mladostnike, upokojence in šolske skupine so lahko drugačne. Za več informacij in posebne ponudbe se obrnite na nas.

Pust sladkih ust

Da je pustni čas pravi praznik kulinaričnih pregreh, potrjuje podatek, da se na Ptuju in v okolici med Kurentovanjem pohrusta kar pol milijona krofov. Zvesti spremljevalci pusta so tudi pustni flancati in miške. Prav posebna kulinarična posebnost, ki jo po starih receptih v zadnjih letih obujajo ptujski gostinci, je t. i. kurentova juha. Prav tako si pustnega časa ni moč predstavljati brez tradicionalnih jedi, kot so pečenice, krvavice, meso iz razsola s kislim zeljem ali repo.

Top 5 ptujskih pustnih dobrot

Kurentov krožnik

Pustni čas je na Ptuju tudi čas domačih kolin. Kurentov krožnik, na katerem kraljujejo svinjska pečenka, krvavica ali pečenica, pražen krompir in zelje, združuje vso bogastvo tradicionalnih pustnih okusov.

Domači krofi

Ptujski gostinci že desetletja ohranjajo tradicijo pečenja domačih pustnih krofov v času Kurentovanja. Izvrsten okus tega najbolj slastnega pustnega prigrizka se skriva predvsem v načinu priprave, ki pri večini ostaja dobro varovana skrivnost.

Miške

Med sladko pustno trojico sodijo tudi miške. Priljubljeni sladici, ki jo v času pusta ponujajo ptujske kulinarične stojnice, se boste med sprehajanjem po mestu le stežka uprli.

Pustni flancati

Naj bodo krhki ali kvašeni – prav nobeni vas ne bodo pustili ravnodušne. Flancati poleg krofov veljajo za eno najbolj priljubljenih pustnih sladic, za katero se po še tako obilnem kosilu vedno najde prostor.

Kurentova juha

Prav posebna kulinarična posebnost, ki jo obujajo ptujske gostilne in restavracije, je t. i. kurentova juha. Izvirni recept za pripravo kurentove juhe je v stari kuharski bukvi iz sredine prejšnjega stoletja odkril Črtomir Rosić, urednik in ustanovitelj spletnega portala Discover Ptuj, na njegov predlog pa jo je po dolgih letih prvič obudil priznani chef Vlado Pignar iz Gostilne Ribič, ki juho z originalnim receptom še vedno ponuja.

Pust sladkih ust

Da je pustni čas pravi praznik kulinaričnih pregreh, potrjuje podatek, da se na Ptuju in v okolici med Kurentovanjem pohrusta kar pol milijona krofov. Zvesti spremljevalci pusta so tudi pustni flancati in miške. Prav posebna kulinarična posebnost, ki jo po starih receptih v zadnjih letih obujajo ptujski gostinci, je t. i. kurentova juha. Prav tako si pustnega časa ni moč predstavljati brez tradicionalnih jedi, kot so pečenice, krvavice, meso iz razsola s kislim zeljem ali repo.

Top 5 ptujskih pustnih dobrot

Kurentov krožnik

Pustni čas je na Ptuju tudi čas domačih kolin. Kurentov krožnik, na katerem kraljujejo svinjska pečenka, krvavica ali pečenica, pražen krompir in zelje, združuje vso bogastvo tradicionalnih pustnih okusov.

Domači krofi

Ptujski gostinci že desetletja ohranjajo tradicijo pečenja domačih pustnih krofov v času Kurentovanja. Izvrsten okus tega najbolj slastnega pustnega prigrizka se skriva predvsem v načinu priprave, ki pri večini ostaja dobro varovana skrivnost.

Miške

Med sladko pustno trojico sodijo tudi miške. Priljubljeni sladici, ki jo v času pusta ponujajo ptujske kulinarične stojnice, se boste med sprehajanjem po mestu le stežka uprli.

Pustni flancati

Naj bodo krhki ali kvašeni – prav nobeni vas ne bodo pustili ravnodušne. Flancati poleg krofov veljajo za eno najbolj priljubljenih pustnih sladic, za katero se po še tako obilnem kosilu vedno najde prostor.

Kurentova juha

Izvirni recept za pripravo kurentove juhe je star več kot dvesto let, iz pozabe pa so ga ponovno obudile ptujske gostilne in restavracije. Polnost njenega okusa se skriva v številnih sestavinah, med katerimi po ptujski tradiciji ne smeta manjkati prekajeno meso in ribana kaša.

Podarite si spomin na Kurentovanje

TIC Ptuj
Mestni trg 4, 2250 Ptuj

ODPIRALNI ČAS:

3.-12. 2. 2024
Ponedeljek-petek: 10.00-19.00
Sobota, nedelja: 9.00-19.00

13. 2. 2024
Pustni torek: 9.00-16.00

T: +386 (0)2 779 60 11
E: info@visitptuj.eu

W: www.visitptuj.eu

V Turistično-informacijskem centru Ptuj v središču mesta med raznovrstno ponudbo unikatnih izdelkov na temo Ptuja najdete tudi bogato bero spominkov s tematiko tradicije kurentovanja.

Med njimi so robci, ki jih lahko zavežete kurentom na ježevko, umetelno izdelani kurenti ter kurentove kape iz naravnih materialov, obeski za ključe s kurentovim zvončkom, magneti s kurentovo podobo, skodelice, sestavljanke ter posebno kurentovo vino Mistik.

Spominke lahko kupite tudi v Kurentovi hiši, na Ptujskem gradu, v Skrinjici
unikatov ter v ART umetniškem ateljeju.

Parkirišča

V času Kurentovanja 2024 je možno parkirati na naslednjih parkiriščih:

 • 3.-13. 2. 2024:
  • Parkirišče Zadružni trg P+R, Zadružni trg 
  • Makadamsko parkirišče Ob Dravi (pri Pomaranči)
  • Mercator blagovnica, Novi trg 3
  • Parkirišče Potrčeva, Potrčeva cesta 6
  • Parkirišče pod gradom, Raičeva ulica 7
  • Parkirišče Osojnikova (za pošto), Osojnikova ulica
  • Parkirišče Osojnikova (železniška postaja), Osojnikova cesta 6
  • Parkirišče Čučkova, Čučkova ulica
  • Supernova – Qlandia
  • Qcenter
 • 11. 2. 2024:
  • Eurospin
  • Hofer – Zagrebška cesta
  • Hofer – Ormoška cesta

Parkirišča za avtobuse:

 • 3.-13. 2. 2024:
  • Parkirišče Zadružni trg P+R, Zadružni trg 15
  • Parkirišče pod gradom, Raičeva ulica 7

Seznam parkirišč bo še dopolnjen.SPREMENJENA LINIJA MESTNEGA AVTOBUSA

Mestna avtobusna linija bo nekatere dneve potekala po spremenjenem voznem redu zaradi prireditev v sklopu Kurentovanja 2024.OBVESTILO JAVNOSTI O ZAČASNIH IN POPOLNIH ZAPORAH DRŽAVNIH IN LOKALNIH CEST

Zaradi varne in neovirane izvedbe prireditev v okviru Kurentovanja bodo ob povorkah in drugih javnih prireditvah začasne delne ali popolne zapore državnih in lokalnih cest ter zapore mestnih ulic, trgov in vpadnic.