Program

Kurentovanje na Ptuju

3.-13. februar 2024

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. Je odlična priložnost ne le za ogled kurentovih obhodov, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ampak tudi za ogled številnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanje drugih tradicionalnih ali sodobnih pustnih likov, zabavo v maskah in še kaj. V času Kurentovanja se namreč v okviru Artfesta, Etnofesta in Karnevalfesta zvrstijo številne povorke, pustni korzo, prikazi etnografskih likov, koncerti, plesi v maskah, razstave in še veliko drugega.

2. 2. 2024
Petek, ob polnoči
Kurentov/korantov skok
Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.
3. 2. 2024
Sobota
Otvoritvena etno povorka
Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki. Predaja oblasti se odvije ob 11.00. Po povorki vabljeni na zabavo z glasbeno skupino Recesija ter Pustna ringarajanja.
7. 2. 2024
Sreda
Dan kurentovih in korantovih skupin
Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin, ko mesto preplavi na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov!
9. 2. 2024
Petek
Nočni spektakel
Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe.
Galerija Magistrat
Ex-tempore Ptuj karneval 2024: Otvoritev razstave
Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj karneval. Podelitev nagrad dobitnikom in otvoritev razstave njihove aktualne produkcije ob 64. Kurentovanju. Organizator/Organizer: Jernej Forbici, KUD Art Stays
10. 2. 2024
Sobota
Mestni pustni korzo
Povorka našemljenih meščanov ima svoje začetke že v letu 1873 in predstavlja živ dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj.
11. 2. 2024
Nedelja
Mednarodna karnevalska povorka
Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.
12. 2. 2024
Ponedeljek
Povorka otrok iz vrtcev
Otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.
staro mestno jedro
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko od blizu spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
13. 2. 2024
Torek, staro mestno jedro, predaja oblasti in pokop pusta
Pustni torek in pokop pusta
Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se zavleče v pozne večerne ure. Odvijeta se tudi predaja oblasti in pokop pusta.

Aktualno

Kurentovanje 2024
Kurentovanje 2024

Tradicionalni etnografski liki

Kurent
najpomebnejši etnografski lik
Baba nosi deda
duhovi rajnih
Cigani
iz Dornave
Hudič
bojte, bojte, prihaja
Jürek in Rabolj
iz Haloz
Moža išče kopanja
slamnata nevesta
Ženitni lik – Kopjaš
ženitni lik
Kurike in piceki
za dobro letino
Nagajivi medved
s Ptujskega polja
Orači
zarišejo magični krog
Ploharji
za čaranje plodnosti
Pustni plesači
s Pobrežja
Pokači
za srečo in blagostanje
Ruse
s Ptujskega polja
Vile
plesoče in pojoče
Tradicionalni etnografski liki