Novi princ ptujskega karnevala

Novi, 19. princ ptujskega karnevala:

Francesco Guffante, ptujski mestni sodnik, Marko Šamperl

 


Na tradicionalnem Martinovanju v srcu najstarejšega slovenskega mesta je 11. novembra 2023 svečano zaprisegel že 19. princ ptujskega karnevala, Francesco Guffante, ptujski mestni sodnik, Marko Šamperl.
Prinčevsko oblast je prevzel iz rok 18. princa karnevala, viteza Hinka Sodinskega, plemenitega Galla, od županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek pa bo v času 64. Kurentovanja med 3. in 13. februarjem 2024 prevzel ključe mesta.
»V ponos mi je, da bom lahko plemenito poslanstvo kurentov in korantov zastopal v častni vlogi 19. princa ptujskega karnevala. Brez Kurentovanja ni pusta, zato si bom s svojim vladanjem med fašenkom dejavno prizadeval, da sloves Ptuja kot edinstvenega karnevalskega mesta spoštljivo prenašam dalje – tako po Evropi in svetu kot na prihodnje generacije,« svojo vlogo opiše novi princ Marko Šamperl.

Kdo je 19. princ ptujskega karnevala Francesco Guffante, ptujski mestni sodnik?
Novi princ ptujskega karnevala za leti 2024 do 2026 je Ptujčan Marko Šamperl, ki prihaja iz četrtne skupnosti Spuhlja. Pri desetih letih je postal član društva Korant Spuhlja. Družina Šamperl je znana po svoji aktivni vlogi pri korantih, saj v društvu deluje že tretja generacija. Začel je oče Marjan, nadaljuje Marko, vključen pa je tudi že najmlajši, Urban.
19. princ ptujskega karnevala predstavlja ptujskega mestnega sodnika in veletrgovca Francesca Guffanteja, ki je konec 15. stoletja prišel na Ptuj z italijanskimi družinami gradbenikov iz Lugana na jugu Švice, v italijansko govorečem delu današnjega kantona Ticino. Njegova vogalna hiša na Murkovi 2 spada med bolj poznane hiše Ptuja.

Povezava do prinčeve spletne strani: https://princptujskegakarnevala.com/

Vse objave

65. Kurentovanje: 22. februar-4. marec 2025
Trajnostni cilji Kurentovanja
Brošura Kurentovanja 2024
Novi princ ptujskega karnevala
65. Kurentovanje: 22. februar-4. marec 2025
Trajnostni cilji Kurentovanja
Brošura Kurentovanja 2024
Novi princ ptujskega karnevala