2. 2. 2024
Petek, ob polnoči
Kurentov/korantov skok
Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.
3. 2. 2024
Sobota, 11.00
Otvoritvena etno povorka
Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja s predajo oblasti, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki.
3. 2. 2024
Sobota, Novi trg
Tradicionalna dobrodelna Obarjada Lions kluba Ptuj
Zadišalo bo po obari - in dobrodelnosti. Humanitarno, s pridihom karnevala in trenutki sreče za tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Organizator: Lions klub Ptuj
4. 2. 2024
Nedelja, 18.00, Mestni trg
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
POKAČI, RUSA, KURENTI in KORANTI // Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
5. 2. 2024
Ponedeljek, 18.00, Mestni trg
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
ORAČI, BABA DEDA NOSI, KURENTI in KORANTI // Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
6. 2. 2024
Torek, 18.00, Mestni trg
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
CIGANI, KURENTI in KORANTI // Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
7. 2. 2024
Sreda, 18.00
Dan kurentovih in korantovih skupin
Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin, ko mesto preplavi na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov!
8. 2. 2024
Četrtek, 18.00, Mestni trg
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
KOPJAŠI, VILE, PICEKI, TLAČANI, MEDVEDI, KURENTI in KORANTI // Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
9. 2. 2024
Petek, 18.00, Mestni trg
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
JÜREK IN RABOLJ, PLOHARJI, KURENTI, KORANTI in OSTALI ETNOGRAFSKI LIKI // Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
10. 2. 2024
Galerija Magistrat, 10.00
Ex-tempore Ptuj karneval 2024: Otvoritev razstave
Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj karneval. Podelitev nagrad dobitnikom in otvoritev razstave njihove aktualne produkcije ob 64. Kurentovanju. Organizator/Organizer: Jernej Forbici, KUD Art Stays
10. 2. 2024
Sobota, 11.00, Vrazov trg-Mestni trg
Sobotni pustni korzo
Vabljeni na povorko zgodovinskih kostumov in mask, ki se ji lahko našemljeni pridružite tudi sami.
10. 2. 2023
Sobota, 15.00, Mestni trg
Otroško rajanje
Zabavno otroško rajanje v maskah in kostumih.
10. 2. 2024
Sobota, 17.00, Mestni trg
Nočni spektakel
KRAMPUSI, KURENTI in KORANTI // Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe.
11. 2. 2024
Nedelja, 13.00
Mednarodna karnevalska povorka
Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.
12. 2. 2024
Ponedeljek, 10.00
Povorka otrok iz vrtcev
Otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.
12. 2. 2024
Ponedeljek, 18.00, Mestni trg
Spoznajte avtohtone pustne like in maske
KURENTI in KORANTI // Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.
13. 2. 2024
Torek, Mestni trg, 13.00
Pustni torek in pokop pusta
PREDAJA OBLASTI IN POKOP PUSTA // Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se zavleče v pozne večerne ure. Odvijeta se tudi predaja oblasti in pokop pusta.